The virtual sphere. The internet as a public sphere – ZIZI PAPACHARISSI


Apărut în 2002, articolul este o analiză amănunțită a impactului pe care internetul îl poate avea asupra societății . Autoarea ZIZI PAPACHARISSI, profund interesată de impactul pe care tehnologia new media o are asupra socialului și a politicului continuă prin intermediul acestui articol să vorbească despre potențialul tehnologiei de a schimba societățile prin intermediul discuțiilor politice online și dacă aceste discuții pot duce mai apoi la o societate mai democratică.

Articolul este împărțit în mai multe părți: Retorica utopică ce înconjoară tehnologiile new media,  Sfera publică,  Accesul la informații, Globalizarea sau tribalizarea?, Comercializarea, și ultima parte vorbește de O sferă virtuală.

Autoarea  articolului vorbește despre impactul  pozitiv pe care internetul îl poate avea asupra societăților, aceasta considerând că activitatea online va stimula și dorința cetățenilor de a fi parte integrantă în deciziile politice.

Foarte important pentru a înțelege mai bine ideea articolului este să ținem cont de distincția pe care autoarea o face între spatiul public și sfera publică. Aceasta explicând faptul că, fiind un spațiu public, internetul contribuie la deliberările politice, pe când sfera publică este cea care facilitează discuțiile pentru promovarea schimbului democratic de idei și opinii. Prin urmare,  dacă spațiul virtual sporește discuțiile atunci sfera virtuală este responsabilă pentru sporirea democrației.

Astfel, articolul urmărește nu doar să analizeze discuțiile politice online dar și contribuția acestora pentru o societate democrată.

Analizând evoluția în timp a ideii de sferă publică, autoarea recunoaște că nu a existat și nu va exista vreodată o sferă publică perfectă, aici dând exemplul acelor perioade în care femeile erau excluse, sau împărțirea societății pe clase, doar unele clase sociale având  posibilitatea să influențeze evoluția societății.

Pe parcursul întregului articol autoarea subliniază de mai multe ori faptul că, în ciuda faptului ca internetul reușește să ofere o nouă modalitate de a avea discuții politice, acest lucru nu înseamnă că reușește și să repare problemele care există deja în ceea ce privește sistemul politic. Prin urmare, de fapt internetul este un nou spațiu public de discuții dar acesta nu reușește să se constituie într-o sferă publică pentru că nu are loc o reformă politică. Faptul că individul are acces la acest nou mediu face posibil ca la un moment dat el să fie forța catalizatoare din spatele unei reforme a întregului sistem, dar acest lucru este foarte puțin probabil să se întâmple, consideră autoarea.

În ciuda impresiei ca internetul este disponibil tuturor autoarea avertizează că acest lucru este departe de adevăr deoarece nu toți își permit să aibă acces la el,numărul utilizatorilor de internet fiind relativ redus, aceasta vorbind chiar de sfera publică  ca fiind exclusivistă, elitistă, departe de idealul la care toți visăm și, foarte asemănător cu sfera publică a secolului XVII și XVIII.Chiar și în cazul în care toți am avea acces la internet tot ar exista problema a prea multor informații și a timpului necesar pentru a le accesa și a le filtra pe toate .  De fapt, autoarea vorbește despre faptul că, cei ce ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma potențialului tehnologiei nu au acces la ea (țări sărace unde foarte mulți nu-și permit nici măcar să-și cumpere computer).

Persepectivele  utopice în ceea ce privește internetul vorbesc de comunicarea politică mediată de calculator ca fiind responsabilă de înrădăcinarea democrației iar anonimatul oferit de internet este responsabil de schimbul de idei neinhibat.

Spațiul virtual poate fi în același timp public dar și privat,și tocmai de aceea este atrăgător pentru cei ce doresc să se reinventeze.

Ceea ce autorul constată însă, e faptul că spațiul virtual poate extinde canalele noastre pentru comunicare dar nu poate să afecteze natura comunicării în sine. Asta pentru că oamenii vor tinde să folosească internetul după tiparul politic tradițional fără a avea o contribuție în crearea unei noi culturi politice

Valoarea sferei virtuale constă în aceea că ajunge să cuprindă întreaga speranță, speculațiile și visele legate de ceea ce ar putea fi.

Articolul se vrea a fi un tablou al potențialului pe care tehnologiile new media îl are atunci când e vorba interacțiunile legate de politic, punându-se accentul mai ales pe exemplul american. La final, cititorul rămâne cu ideea că există un potențial imens oferit de tehnologiile new media și că Internetul face mult mai ușoară participarea la sfera politică dar nu reușește și să o garanteze (participarea). Chiar și așa, faptul că diverse categorii de oameni au posibilitatea de a intra în contact și de a schimba impresii este un mare plus, după părerea autoarei, și un potențial ce merită exploatat .

The virtual sphere : The internet as a public sphere

Zizi Papacharissi

New Media Society 2002 4: 9

DOI: 10.1177/14614440222226244

Published by:   SAGE

http://www.sagepublications.com

Musteață Gabriela Cătălina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s