Jurnalismul pentru dispozitive mobile

Image

Cartea “Notícias e Mobilidade”  grupează o serie de 17 lucrări prezentate în cadrul Congresului internațional “Jornalismo e Dispositivos Móveis”, ce a avut loc în noiembrie 2012 la Universidade da Beira Interior (UBI), în Covilhã, Portugalia. Specialiști portughezi, spanioli și brazilieni au adus în atenția jurnaliștilor și a publicului larg importanța crescândă a dispozitivelor mobile în noul ecosistem mass-media, oferind o privire profundă asupra jurnalimului pentru smartphone-uri, tablete, iPhone-uri sau iPad-uri.

Sub coordonarea lui João Canavilhas, profesor la UBI, volumul a fost organizat în patru capitole, respectiv: Un ecosistem în schimbare, De la hîrtie la ecranul tactil, Televiziune și mobilitate și în final, Design, interfețe, genuri și audiențe.

Prima parte, Un ecosistem în schimbare, abordează necesitatea dispozitivelor mobile în ecosistemul mediatic. Datorită caracteristicilor lor specifice de portabilitate, multimedialitate și ubicuitate, cercetătorii prevăd un mare potențial în această nouă arie din domeniul jurnalismului. Impactul cu tehnologiile de comunicare mobile determină o serie de modificări în industria conținutului, fiind analizate, cu precădere, cele care au loc la nivel de formate, limbaj, distribuție și consum. Astfel, “era post-PC” impune un nou rol utilizatorului și o redefinire a strategiilor în rândul mass-mediei și agențiilor de publicitate.

Cel de-al doilea capitol, De la hîrtie la ecranul tactil, se centrează pe oportunitățile găsite de presa scrisă în dispozitivele mobile. Pentru a depăși criza care afectează mijloacele de comunicare tradiționale, publicațiile se folosesc de tehnologiile mobile, prin dezvoltarea de aplicații și testarea de noi limbaje care le conferă vizibilitate. Specialiștii analizează cazurile unor publicații din Spania și Brazilia, precum El País, El Mundo, La Razón sau Veja, care reușesc să se diferențieze în acest sens. Însă, la fel cum se întâmpla și în primii ani de webjurnalism, există încă o mare confuzie în cadrul redacțiilor în ceea ce privește conținutul produs pentru dispozitivele mobile. Mai mult, avantajele percepute de utilizatori sunt legate mai degrabă de platformele de acces și nu de conținuturile propriu-zise ale publicațiior.

Lucrările din cel de-al treilea capitol, Televiziune și mobilitate, se axează pe modul în care televiziunile produc conținut pentru dispozitivele mobile. Deși există o ofertă destul de diversificată de aplicații jurnalistice, televiziunile nu profită nici pe departe de întreg potențialul tehnologiilor mobile, iar conținuturile nu par să difere mult de cele tradiționale. Cu toate acestea, există o preocupare majoră pentru convergența mediatică. Cercetătorii analizează în acest sens cazul televiziunii publice din Spania, RTVE, care în prezent își distribuie conținuturile prin intermediul tuturor dispozitivelor, de la televizor și calculator până la smartphone-uri și tablete.

În ultima parte, Design, interfețe, genuri și audiențe, sunt aduse în discuție diferite aspecte ale relației dintre  jurnalism și dispozitivele mobile, acestea din urmă fiind analizate ca instrumente de producție.  Specialiștii examinează, de asemenea, gradul în care dispozitivele mobile influențează conținuturile știrilor, apropiindu-le de conceptul de divertisment. Un alt aspect important, abordat în această parte, se referă la jurnalismul de proximitate care este din ce în ce mai vizibil și mai căutat în cadrul recepțiilor mobile.

În măsura în care dispozitivele mobile au devenit mijloacele preferate pentru știrile de ultimă oră, schimbarea obiceiurilor de consum este însoțită și de o reconfigurare a activității jurnalistului. După cum sublinia João Canavilhas, coordonatorul volumului, publicațiile au încetat să lucreze pentru masele de consumatori, acestea lucrând în schimb pentru „consumatorii individuali care doresc un anumit tip de informație, într-un anumit moment, deoarece se află într-un anumit loc”.

În acest context, volumul “Notícias e Mobilidade”  analizează toate schimbările survenite în jurnalism în urma impactului cu tehnologiile mobile, stabilind unele baze teoretice și aducând o contribuție importantă la discuția de specialitate din acest domeniu. Conceptele teoretice presărate de numeroase exemple și explicate într-un limbaj simplu fac din acest volum un text de referință, în special pentru toți cei care practică jurnalismul și produc conținut pentru dispozitivele mobile.

Cei interesați de lectura acestei cărți pot să o descarce gratuit (.pdf sau ePUB) de pe site-ul LabCom. Articolele se găsesc în carte în limbile portugheză, spaniolă sau engleză.

  • Titlu: Notícias e Mobilidade: O Jornalismo na Era dos Dispositivos Móveis
  • Autor: João Canavilhas (Org.)
  • Editura: Livros Labcom, Covilhã, UBI
  • Anul apariției: 2013
  • Număr pagini: 417
  • ISBN: 978-989-654-102-6
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s