Family Relations and the Internet

Articolul Family Relations and the Internet: Exploring a Family Boundaries Approach, a fost prima dată publicat în 2006 în revista de specialitate THE JOURNAL OF FAMILY COMMUNICATION.

Autorul acestui articol, Profesorul Gustavo S. Mesch, este cel care coordonează departamentul de Sociologie și Antropologie de la Universitatea Haifa din Israel. Acest autor este recunoscut pentru studiile sale în ceea ce privește comunicarea sub toate aspectele și ipostazele sale tehnologice, precum și efectele sale asupra tineretului. O operă reprezentativă pentru munca sa este cartea intitulată Wired Youth: Social Relationships the Information Age.

Family-looking-at-the-int-007

Autorul își începe articolul arătând că în general noile tehnologii, care acum reprezintă vechile tehnologii (radioul, televizorul etc.) au generat multe semne de întrebare pentru oamenii acelor vremuri, așa cum se întâmplă și cu tehnologia de astăzi.
Un proces cu totul nou pe care îl aduce în discuție este cel de domesticare. Acesta este întâlnit în tehnica zilelor noastre însemnând procesul prin care consumatoriii aceptă noile tehnologii și servicii transformându-le în obiecte indispensabile vieții de zi cu zi.
Procesul de domesticare implică două căi:
– una în care consumatorul schimbă înțelesul tehnologiei
– și alta în care tehnologia schimbă într-o oarecare măsură familia.
Domesticarea (domestication process) implică și faptul că familiile cu aces la tehnologie și informatie se vor diferenția de familile care nu au acces.

Tot în acest articol autorul vorbește și de faptul că viața de familie are atât aspecte vizibile pe care le denumește front stage, cât și de culise (backstage) . Backstage este de fapt locul familial și intim de acasă în care internetul interacționează cel mai bine cu membrii familiei.
Aici autorul ne prezintă un studiu efectuat de Universitatea din Israel în 2001 la care au participat 1000 de adolescenți. Acest studiu a urmărit mai multe aspecte, cum ar fi coeziunea familială, conflictele familiale, timpul petrecut în familie, folosirea internetului și stima de sine. Mi s-a părut interesant faptul că stima de sine ( alături de celelalte aspecte) poate da o bilă neagră sau una albă internetului, în ceea ce privește efectele sale. De exemplu adolescenții cu o stima de sine scazută petrec mai mult timp în fața calculatorului decât ceilalți, acest lucru afectându-le relația cu părinții.

Acest articol vine cu o părere obiectivă în ceea ce privește efectele negative și cele pozitive ale internetului asupra relațiilor familiale, încercând să dovedească cititorilor interesați că vina sau reușita nu se află în mâinile virtuale ale tehnologiei ci în mâinile reale ale celui care o folosește.

Cei care sunt interesați și vor să lectureze articolul,  o pot face accesând link-ul de mai jos. Spor la citit!

http://www.yumpu.com/en/document/view/5375799/family-relations-and-the-internet-exploring-a-family-boundaries-

Condrea Vlad Sergiu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s