The virtual sphere The internet as a public sphere Zizi Papacharissi

Articolul ,,Internetul – sferă publică”, examinează în ce mod  utilizările politice ale internetului afectează sfera publică.

Zizi Papacharissi, autoarea articolului este de părere că internetul şi tehnologiile din jur se ţin de promisiunea revitalizării sferei publice, deşi câteva aspecte  ale acestor noi tehnologii reduc şi măresc în mod simultan acest potenţial. Ca de exemplu: tehnologiile bazate pe internet permit discuţiile dintre doi oameni aflaţi la celălalt capăt al globului, dar în acelaşi timp fragmentează deseori discursul politic. De asemenea, date fiind modelele capitalismului global, este posibil ca tehnologiile bazate pe internet să se adapteze ele însăşi culturii politice actuale şi nu să creeze una nouă.

Ceea ce îşi doreşte Zizi Papacharissi este să determine dacă internetul şi tehnologiile apropiate acestuia vor revoluţiona cu adevarat sfera politică sau dacă vor fi adoptate mediului curent, mai ales într-un timp în care publicul demonstrează o inactivitate a activităţilor politice şi dezvoltă o creştere a cinismului faţă de politică.

Acest articol îşi propune să evidenţieze dacă aceste noi tehnologii vor avea ca rol extinderea capacităţilor noastre politice sau dimpotrivă limitarea democraţiei, ori de ce nu, va exista o alternare între acestea făcând câte puţin din fiecare.

Ziziz Papacharissi este de părere că tehnologiile noi furnizează informaţii şi instrumente care pot extinde rolul publicului în sfera socială şi politică. De asemenea, aceasta îşi doreşte să clarifice faptul că un nou spaţiu public nu este sinonim cu o nouă sferă publiă. Ca şi spaţiu public, internetul oferă un alt forum de deliberare politică. Ca sfera publică, internetul ar putea facilita discuţiile care promovează o schimbare democratică de idei şi opinii. Un spaţiu virtualîmbunătățeștediscuțiile; o sferă virtuală îmbunătaţeşte democraţia.

Acest articol examinează nu doar discuţiile politice din mediul online ci contribuţia acestor discuţii într-o societate democratică. Ceea ce autorul evidenţiază este că Internetulpoatespori,de fapt,sfera publică dar face acest lucru într-un mod care nu se compară cu experienţele discursului public din trecut. Poate că internetul nu va deveni noua sferă publică ci ceva cu totul diferit. Asta va spori democraţia şi dialogul , dar nu într-un mod la care ne aşteptăm ci ca în urmatorul exemplu adus de Zizi Papacharissi: activiştii internetului şi grupurile de hackeri practică o formă însuşită de activism pe internet, prin ,,spargerea” şi închiderea unor website-uri a unor mari corporaţii , sau blocându-le ca nimeni să nu le mai acceseze. Aceasta este o nouă formă de activism, mai eficace decât un marș în fața sediului unei corporații, și cu siguranță mai inofensiv decât bombardarea unei locatii.

Dupa lecturarea acestui articol putem spune că internetul şi tehnologiile sale conexe au reuşit să creeze un nou spaţiu public pentru discuţiile politice şi că deliberarea politică poate avea într-adevăr loc in mediul online.

ZIZI PAPACHARISSI, autoarea acestui articol este un academician a cărei activitate include scrieri privind comunicarea politică, tehnologii de comunicare, teoria comunicării și metodelor de cercetare. Zizi Papacharissi este în prezent profesor si sef al Departamentului de Comunicare de la Universitatea Illinois din Chicago. Activitatea sa se concentreaza asupra consecințelor sociale și politice ale noilor tehnologii media“.

Raluca Andreea Giurgi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s