Superficialii. Efectele Internetului asupra creierului uman

Superficialii. Efectele Internetului asupra creierului umanÎn 2007, Nicholas Carr a observat că Internetul exercita asupra lui o influență mult mai mare și mai complexă decât o făcuse vreodată vechiul lui PC. Autor al cărților „The Big Switch” (2009) și „Does IT Matter?” (2004) și editorialist la New York Times, Wall Street Journal, The Atlantic, Wired, Carr a scris despre efectele Internetului asupra creierului uman în ultima lui carte publicată în 2011, „The Shallows” (Superficialii).

Inițial el s-a opus ideii că o tehnologie ar putea să afecteze în mod semnificativ și durabil ceea ce se petrece în creierul lui, dar numeroasele studii medicale pe care le citează în cărte i-au demonstrat că schimbarile și modificările din creierul uman sunt continue. Mai mult, el face referire la tehnologii intelectuale banale astăzi, precum scrierea, ceasul și harta, în dorința de a arată că toate acestea au avut un impact profund asupra omenirii și asupra felului în care omul gândește. Prin analagie cu modul în care astăzi mulți văd doar aspectele negative ale Internetului „Superficialii” aduce în discuție statutul carții și scrierii de-a lungul istoriei. Astfel aflăm că au fost moment când acestea erau criticare și considerate de unii mijloace care „sădesc uituceala” sau care promovează vulgaritatea. Chiar dacă nu oferă remedii directe pentru cei adânciți in biții Internetului, vom găsi în paginile acestei cărți o explicație pentru comportamentul general privind tehnologia: „ca și înaintașii noștri din ultimii ani ai Evului Mediu, noi ne găsim astăzi între două lumi tehnologice”.

Argumentele autorului sunt întărite de numeroasele studii citate și trimiterile istorice relevante conținutului prezentat. De exemplu, capitolul II, „Căile vitale”, în care găsim informații despre vechile tehnologii și modul în care acestea au modificat gândirea umană, începe prin prezentarea lui Friedrich Nietzche și modul în care acesta, bolnav fiind, s-a reapucat de scris în 1882 datorită unei mașini de scris cu bilă marca Malling-Hansen.

În capitolul 7, „Creierul jonglerului”, regăsim parțile cele mai puternice ale carții, aici fiind tratate direct efectele Internetului asupra creierului uman. Dezavantajele multitaskingului, lectura superficială și numeroasele planuri ale hyperlinkurilor sunt doar câteva din temele aduse în discuție.

Totuși, Nicholas Carr este de părere că „noi cerem Internetului să continue să ne întrerupă, în modalități mult mai numeroase și mai diverse. Noi acceptăm de bună voie pierderea de concentrare, segmentarea atenției și fragmentarea gândurilor noastre, în schimbul bogăției de informații necesare sau cel puțin amuzante pe care le primim. A ne deconecta nu este o opțiune pe care muți dintre noi ar fi dispuși s-o ia în considerare”.

Deși cartea e scrisă într-un limbaj colocvial, simplu, pentru un public neavizat, uneori termenii și exmplicațiile nișate pot îngreuna lectura. Însă, „Supercifialii” de Nicholas Carr este o carte ce trebuie citită de către toată lumea, după îndemnul publicațiilor din Statele Unite ale Americii. Cartea lui Nicholas Carr ridică problemele într-o manieră îngrijorătoare dar își păstrează nota pozitivă oferind o perspectivă asupra modului în care utilizatorii de Internet gândesc, lecturează și interacționează.

(Lucian ROTARU)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s