Pihologia jocurilor video

Autor : Serge Tisseron in colaborare cu Isabelle Gravillon

Editura : Trei

Pagini : 150

Anul aparitiei : 2010

Sursa foto :proprie , realizata de Turcoman Andreea

 

 

“Psihologia jocurilor video”  de Serge Tisseron aparuta in anul 2010 la editura Trei , este o carte care a fost scrisa propriu-zis de Isabelle Gravillon in urma celor 6 sedinte care le-a avut cu Serge Tisseron , acesta  „scriind”doar prefata si concluziile.

Cartea nu incearca sa incurajeze influenta manifestata de jocurile video asupra adolescentilor , ci ofera o perspectiva mai optimista cu privire la acestea ,  tratand urmatoarele subiecte importante :

 

  • Nemultumirea parintilor de a-si copii captivati de jocuri video din ce in ce mai violente
  • Care sunt acele elemente care ii atrag pe adolescenti in aceasta lume virtuala a jocurilor video si influenta acestor jocuri asupra personalitatii lor
  • Violenta jocurilor video si impactul acesteia asupra adolescentilor
  • Dependenta fata de jocurile video
  • Cum ar putea parintii sa previna influenta negativa a jocurilor asupra copiilor

Inca de la inceput autorul sugereaza ca pentru a intelege influenta jocurilor video trebuie mai intai sa le recunoastem forta de seductie . El povesteste despre „intalnirea” sa cu jocurile video care l-au fascinat si cateva experienta personale legate de acestea.

Autorul incearca sa justifice aceasta neliniste a parintilor in legatura cu jocurile video considerand ca acestia se tem de fapt de necunoscut , deoarece jocurile video nu au facut parte din orizontul lor si nu au contribuit la formarea lor  pentru ca nu au avut ocazia sa le experimenteze ei insisi.

Din aceasta cauza , parintii tind sa dea vina pe jocurile video pentru comportamentul copiilor si pentru rezultatele slabe la invatatura . Dar aceasta frica a parintilor este intretinuta si de presa care ,din interes , evidentiaza doar efectele negative , uneori exagerate , ale jocurilor video.

Un alt subiect prezentat este cel referitor la motivele pentru care adolescentii sunt atrasi de jocuri video , competentele pe care le dobandesc in joc dar si eventualele pericole care legate de aceste jocuri.

Cele mai importante preocupari care ii determina pe adolescenti sa incerce diferite jocuri sunt :

  • Cei  care lupta impotriva unei frici permanente de a fi abandonati
  • Cei care cauta senzatii tari
  • Cei carora le place sa construiasca si sa manipuleze avataruri
  • Cei care incearca sa-si restabileasca stima de sine
  • Cei care folosasc jocul pentru a-si face relatii la adapostul anonimatului

Unele jocuri ajuta la dezvoltarea agilitatii , memoriei sau reflexiei , dar nu sunt de neglijat nici efectele negative ale jocurilor asupra tinerilor.

Autorul nu incearca  sub nicio formă să pretinda că violenţa din jocurile video nu lasă vreo urmă asupra jucătorilor. Ea are efecte şi produce consecinţe, asta e sigur, dar care sunt ele? Nu întotdeauna cele pe care ni le imaginăm. Desigur, există un efect comun la toţi cei care urmăresc spectacole violente în mod repetat, un efect numit „desensibilizare”. Asta înseamnă că cel care asistă la scene repetate de violenţă sfârşeşte prin a se obişnui cu faptul că violenţa este ceva normal. Dar asta nu înseamnă că toţi sunt gata să treacă la fapte…

Un alt aspect este ca violenta prezentata in jocurile video nu difera fata de cele din filme  sau emisiuni de televiziune . Parintii se tem adesea de violenta din jocurile video si pentru ca aceasta s-a schimbat complet fata de cea pe care au cunoascut-o cand erau mici  , de exemplu cea din povesti : un lup care devoreaza o fetita , un capcaun care-si mananca copii , tarani saraci abandonandu-si familia in padure si condamnand-o la moarte sigura.

Dependenţa de jocuri este in majoritatea cazurilor ,un soi de refugiu, de medicament la care mulţi adolescenţi apelează  pentru a-şi uşura tranziţia printr-o vârstă dificilă si este din fericire ,cel mai adeasea , trecatoare,  după ce şi-au depăşit problemele. Autorul subliniaza ca nu neaparat timpul petrecut in joc de catre adolescenti ar trebui sa ne ingrijoreze .Adevaratul dependent este cel care nu reuseste sa se gandeasca la altceva decat la jocul sau chiar si atunci cand nu este in fata ecranului.

Serge Tisseron combate anumite prejudecăţi, pornind de la următoarea constatare: problema, nu ţine de jocurile video, ci ţine de jucători. Aşa cum veţi vedea, trebuie îndeplinite un set de condiţii (care ţin cel mai adesea de personalitatea şi relaţia jucătorului cu cei din jur) pentu ca anumite fenomene negative să se manifeste în urma experimentării jocurilor video. Şi tocmai pentru a preveni dezvoltarea acelor condiţii (traume interioare, lipsă valorilor stabile, izolare etc) Serge Tisseron propune o utilizare responsabilă a jocurilor, în care părinţii pot avea un rol activ şi important, tocmai pentru a asigura situaţia dezirabilă în care plăcerea de a juca (cu toate avantajele şi satisfacţiile particulare) să se prelungească într-o plăcere de a vorbi despre toate acestea şi nu într-o capcană a izolării şi a adicţiei. În acest sens psihiatrul francez propune şi câteva abordări practice pentru orice părinte care îşi doreşte o relaţie sănătoasă între copilul său şi universul virtual.

Serge Tisseron este psihiatru si psihanalist, director al departamentului de cercetare al Universitatii Paris X, membru al Societatii Franceze de Terapie Familiala Psihanalitica si al Asociatiei Internationale de Psihanaliza de Cuplu si Familie.  A publicat numeroase carti despre secretele de familie , relatia pe care o avem cu imaginile si raportarea la noile tehnologii. Printre cele mai cunoscute lucrari ale sale se numara : Tintin chez le psychanalyste , Psychanalyste de l’image, des premiers traits au virteul  , Virteul mon amour.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s