Networking-ul…necesitate sau trend?

Image

Sursa foto:www.rs.ro                                                                            

Titlu: Networking.Ghid de supraviețuire pentru profesioniști.Cum să ai succes în rețelele de contacte.

Autor: Filipe Carrera

Editura: Rentrop&Straton

Pagini: 160

Anul apariției: 2010

                În zilele noastre, “pe cine știi” este la fel de important sau poate chiar mai important decat “ceea ce știi”! O definiție “la rece”, spune că networking-ul este întâlnirea unor persoane necunoscute într-un context social sau legat de afaceri.

         Filipe Carrera spune că networkingul este o metoda normală de a interacționa și de a găsi parteneri de afaceri în intreaga lume. Nu este manipulare, nu este trafic de influență. Este pur și simplu sprijinul pe care-l primiți de la cineva dispus să vi-l ofere fără a aștepta vreo recompensă de la dumneavoastră.

               Networking-ul – arta de a crea relații – a devenit o cale rapidă de a vă atinge țelurile propuse. Principiile sale, bine definite, vă ajută să stabiliți contacte cu oameni care, cunoscându-vă nevoile, vă pot ajuta să avansați în direcția dorită.

              Networking ul prin contactele pe care le promovează este o valoare unică pentru viața personală și profesională. De-a lungul timpului ne construim propria rețea de contacte ce include familia, prieteni, colegi de școală și de serviciu, chiar dacă în mintea noastră nu există noțiunea de networking sau de rețea. Astăzi sunt la modă rețelele sociale, dar ele au existat întotdeauna, doar că dezvoltarea Internetului și a noilor tehnologii de informare a permis explozia rețelelor de comunicare organizată. Rețeaua este responsabilă de împărtășirea de idei și valori între persoane ce au interese și obiective comune.

               În termeni personali și profesionali, o bună rețea de contact facilitează viața și creează valori. Relativ puține persoane au recunoscut toate capacitățile pe care le au la dispoziție în Web și în integrarea în rețelele selecționate pentru viața profesională. Construirea organizată a unei rețele de contact nu se naște printr-o gestionare spontană.Trebuie să fie manageriată într-o formă atentă și cultivată cu profesionalism de-a lungul timpului.

               Filipe Carrera ne învață în diferitele capitole ala cărții cum să gestionăm oportunitățile de networking , cum să creăm rețele de cunoaștere, cum să fim și să lucrăm în ele și cum să le dezvoltăm în sensul de a îmbunătăți efortul (investiția) pe care îl vom realiza în acest fel.

              În ziua de azi, legătura permanentă cu lumea care ne înconjoară este condiția de supraviețuire:în țara în care trăim , în comunitățile sociale pe care le agreăm și în sectoarele de care suntem legați la nivel național și internațional. De aici vine și a doua parte  a titlului: Ghid de supraviețuire pentru profesioniști. Un individ competent care acționează în mod individual și nu în rețea, nu are mari șanse de succes într-o lume competitivă și din ce în ce mai globalizată ca cea în care trăim.

               Rețelele primare de relații între indivizi dau naștere unor mici grupuri. Ele sunt formate prin toate relațiile pe care persoanele le stabilesc în fiecare zi și sunt compuse din prieteni, colegi de serviciu, colegi de universitate, camarazi, familie, vecini, organizatii. Sunt rețele de relaționare care încep în copilărie și care contribuie la formarea identității.

                Cartea prezintă o grămadă de reguli de bun simţ, lucruri care trebuie făcute obligatoriu, pentru a putea câştiga contacte valoroase care să te ajute:

 • să îţi creşti afaceri
 • să ai acces la cunoştinţe
 • să îţi creezi mai multe oportunităţi de dezvoltare
 • să îţi măreşti reţeaua de oameni cu care dezvolţi relaţii de calitate

                Networking-ul funcţionează de obicei ca o pârghie, iar reţelele de oameni la care eşti conectat sunt puncte în care tu te poţi sprijini. De exemplu, obiectivele cu care oamenii fac networking, diferă de la om la om:

 • poţi să îţi cauţi un loc de muncă
 • cauţi să stabileşti relaţii de prietenie sau chiar de dragoste
 • cauţi oportunităţi noi de afaceri
 • doreşti să aderi la o reţea de oameni care au acces la informaţii de calitate

                În carte sunt prezentate o mulţime de sfaturi utile, majoritatea de bun simţ, însă vreau să le enumăr pe cele mai elementare, cele pe care eu le văd, prin prisma apropriaţilor mei, ca fiind cele mai de bază.

                 Sfaturi în caz de îți găsești un loc de muncă:

 • nu-ţi vorbi de rău actualul sau fostul patron
 • concentrează-te pe câteva domenii sau mai bine targetează ceea ce doreşti să lucrezi
 • contactează-ţi telefonic contactele cu care te înţelegi cel mai bine şi cere-le un sfat, nu le cere direct un loc de muncă
 • educă-te înainte de orice interviu:citeşte cărți, mergi la training-uri şi conferinţe
 • mergi în locuri unde potenţiali angajatori îşi petrec timpul şi ieşi în evidenţă într-un mod pozitiv

                Cum să-ți creezi o bază de date de 5 stele? Ai nevoie de următoarele date pe care tu trebuie să le introduci într-un excel sau într-un program specializat :

 • date de contact: adresă, telefon, email, website, facebook, linkedin
 • date personale: data de naştere, numele soţului sau soţiei, numele copiilor, orice informaţie legată despre situaţia familială
 • date comerciale: ce cumpără, ce branduri preferă
 • date profesionale: locul de muncă trecut, care este locul de muncă actual

                 Crearea de oportunități de networking la conferințe:

 • să ajungi cu 15 minute înainte de startul conferinţei
 • fă cunoştinţă şi ajută-i pe cei din echipa de organizare
 • targetează persoanele cu care trebuie să vorbeşti
 • să ai cărţi de vizitiă în plus la tine
 • caută să interacţionezi în momentele când lumea nu se aglomerează
 • este recomandat să ai ecusonul cu numele tău la vedere, pentru a facilita intrarea în discuţie
 • pune întrebări deschise, clar formulate, pentru a obţine exact răspunsul de care ai nevoie
 • ia notiţe când cineva îţi dă un sfat foarte bun
 • zâmbeşte, încearcă să te relaxezi, îmbracă-te în cele mai bune haine alte tale, interacţionează cu oricine crezi că te poate ajuta
 • dacă este un eveniment cu bufet, mănâncă ceva de acasă, ca să nu îţi pierzi jumătate din timp stând la bufet.

                Autorul mai include şi o mulţime de sfaturi despre cum poţi folosi reţelele sociale pentru a intra în contact cu oameni noi, pentru a extinde calitatea unor relaţii şi de a descoperi noi oportunităţi de îmbunătăţire a serviciilor tale şi chiar oportunităţi profesiona

                 Te poţi diferenţia de cei care par începători aplicând exact sfaturile pe care le dă Filipe Carrera, un om de afaceri trecut prin zeci de evenimente internaţionale, negocieri cu popoare diferite, experienţe de public speaking şi training.

                 

Recenzie realizată de Onisîi Alina Ioana  

 

                                   

   Image

Date despre autor: Licențiat în Economie la Institutul Superior de Economie și Gestiune, Filipe Carrera deține un Masterat în e-Business și e-Commerce la Universitatea Politehnica din Madrid și are cursuri postuniversitare în Marketing, Afaceri Electronice și Gestiunea de e-Learning. Este profesor universitar în Managementul Marketingului si pentru Masterul de Marketing din cadrul Institutului Superior de Economie si Gestiune din Lisabona, având ca responsabilitate educativă disciplina de Marketing. Predă și în cadrul Institutului Portughez de Administratie si Marketing din Lisabona, având ca responsabilitate disciplina de Sisteme de Informatii si este profesor coordonator pentru cursuri postuniversitare în Marketing Digital. De asemenea, este profesor vizitator la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, România. Ca networking coach (antrenor) a susținut seminarii și workshop-uri de networking în peste 40 de țări, pe 4 continente.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s