Ipostazele comunicării de masă. Media în era digitală

Image

Autor: Joseph R. Dominick
Anul publicării: 2009
Titlul lucrării: The Dynamics of Mass Comunication: Media in the Digital Age

Joseph R. Dominick este profesor consultant la College of Journalism and Mass Communication, University of Georgia. A obținut diploma la University of Illinois și apoi titlul de doctor la Michigan State University. A predat timp de patru ani la Queens College, City University of New York, înainte de a veni la University of Georgia, unde, între anii 1980 si 1985 a fost șeful Catedrei de Radio, TV și Film.

Image

Ce este comunicarea? Dar comunicarea de masă? Care este locul comunicării în societatea actuală? Ce mutații a produs media electronică în practicile cotidiene? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cărora Joseph R. Dominick le răspunde în paginile lucrării sale.

Comunicarea de masă este definită drept “procesul prin care o organizație complexă produce și transmite, cu ajutorul unuia sau al mai multor aparate, mesaje publice direcționate către un public imens, eterogen și dispersat”.

Se apelează la o retorică vizuală pregnantă – casete cu texte reduse la esențial, imagini sugestive, figuri care dispun informația într-o formă mai intuitivă. Această retorică – folosită pentru a ține cont de obisnuințele de lectură ale cititorului modern, bombardat de imaginile TV și pentru a atrage publicul mai tânăr, a condus la caracterizarea volumului ca fiind eye-catching. Textul, deja atrăgător din punct de vedere vizual, este presărat cu informații de tip anecdotic, care sunt, cu siguranță, primele de reținut.

Important este că retorica vizuală și inserțiile anecdotice nu deraiază înspre un text superficial sau prea facil, ci se imbină cu argumentația solidă, cu referințele variate și resursele bibliografice necesare celor care doresc să aprofundeze temele tratate.

Lucrarea este structurată în șase părti, fiecare constituind o analiză tematică a unuia dintre domeniile comunicării de masă.

Partea întâi se referă la Natura și istoria comunicării de masă, cea de-a doua la Media tipărită, partea a treia face trimitere la Media electronică, partea a patra ne prezintă Profesiuni specifice în mass-media, penultima parte ne introduce în Mijloace de control în mass-media iar ultima parte ne pregatește de Impact.

Abordarea este de factură enciclopedică, acoperind, dincolo de teoria și istoricul comunicării de masă (Partea I), o arie vastă a industriilor și profesiilor media ( Parțile a II-a și a III-a). Relațiile publice și publicitatea se bucură de o atenție specială ( Partea a IV-a), dată fiind legatura organică dintre aceste domenii și comunicarea de masă. Noile media se regăsesc și ele integrate în acest tablou al comunicării de masă.

Autorul acordă o atenție privilegiată problemelor legate de deontologie profesională și control în mass-media, fie că este vorba de controlul formal, (legi, reglementări) sau cel informal (etică, politică organizațională). Prezența acestor teme frecvent omise în lucrările de specialitate, stilul concis și accesibil în care sunt prezentate, pasiunea pe care o degajă textul în ansamblu, dar și multe alte motive au facut din această carte unul dintre manualele favorite ale celor interesați de comunicare în ansamblu.

În concluzie, consider această carte a fi un text de referință și un instrument util celor interesați de sfera comunicării. Simplu și accesibil, textul lui Joseph R. Dominick este o dovadă a faptului că teoria poate fi expusă și predată într-un mod agreabil, care să stimuleze curiozitatea intelectuală și să creeze un atașament față de domeniul studiat.

Geanina Mihaela Boidache

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s