Cum să inţelegem şi să susţinem Generaţia Net?

Don Tapscott, în cartea Crescuţi digital, realizează o biografie a generaţiei Net, a „copiiilor scufundaţi în biţi”, considerând că ei sunt cei ce vor crea o lume mai bună.

Cartea „Crescuţi digital” a fost scrisă dupa un proiect de cercetare în care au fost intervievaţi peste zece mii de tineri, dar şi după analiza atentă a celor doi copii ai autorului. Din punctul meu de vedere, se adresează cu succes directorilor de companii, profesorilor, părinţilor, mass mediei, oamenilor politici şi mai ales celor ce vor să înţeleagă generaţia net, schimbarea şi beneficiile aduse de tineri. Don Tapscott îndrăgeşte această generaţie, căci de-a lungul celor 11 capitole ale cărţii se arată fascinat de schimbarea care se va produce, o schimbare benefica, ce merită toate atenţia şi implicarea.

Cartea este structurată în trei părţi, astfel încât, prima parte cuprinde o descriere a generaţiei net prin comparaţie cu generaţia baby boom (persoanele născute între anii 56’- 76’), partea a doua prezintă generaţia net la şcoală, în câmpul muncii, pe piaţa de consum, dar şi în cadrul familiei. În ultima parte, vom afla care este rolul tinerilor în cadrul sistemului politic şi cum aceştia vor crea o lume mai bună.

Diferenţele dintre generaţii se accentuează într-un mod curajos în prima parte a cărţii, autorul consideră că cei din noua generaţie îi depăşesc pe adulţi. Vom afla care sunt abilităţile pe care şi le dezvoltă tinerii cu ajutorul noilor tehnologii şi ce îi împiedică pe părinţi să înţeleagă ceea ce se petrece cu odraslele lor.

Don Tapscott este preocupat pe tot parcursul cărţii  să detroneze imaginea negativă adusă tinerilor, punctând şi subliniind de nenumărate ori valorile generaţiei net ce vin să-i descrie pe tineri în diferite sectoare ale vieţii: învăţământ, viaţă socială, familie, serviciu. Este interesantă modalitatea în care Don Tapscott nu s-a oprit doar asupra analizei unui anumit aspect, de exemplu familia sau şcoala, ci a incercat să ne aducă într-o călătorie, împreună cu generaţia net prin mai multe domenii pentru a-i înţelege şi sprijini.

În această lume, vom face cunoştiinţă cu sfera invenţiilor, cu dorinţa de actualitate şi de viteză. Nevoia acută de libertate este considerată ca relevantă, deoarece aceasta îi va ajuta să realizeze ceea ce îşi doresc şi nu doar ceea ce sunt obligaţă să facă. Observăm aici, ca şi în prezentarea celorlalte beneficii aduse de această generaţie, faptul că autorul se plasează ca fiind un puternic susţinător, aducând argumente pro generaţiei net, evitând atât criticile aduse tinerilor, dar şi o privire de mijloc. Îi defineşte ca fiind reformatori, astfel încât, nimic din ce-a fost nu pare să semene cu ceea ce aduce generaţia net.  De-a lungul cărţii ne arată de ce este important pentru tineri ca distracţia şi joaca să fie componente ale muncii, şi ale vieţii în general.

Vom afla din carte care sunt beneficiile noului internet bazat pe  interacţiune, cum influenţează acest aspect noua generaţia si raportarea ei la consum. Autorul se adresează companiilor explicându-le de ce este bine ca generaţia net să aibă un cuvânt de spus asupra deciziilor luate de branduri cu privire la apariţia anumitor produse pe piaţă. Vom înţelege în mâinile cui stă puterea şi cine controlează de fapt mixul de marketing.

Don Tapscott trage un semnal de alarmă şi în ce priveşte sistemul educaţional şi noua modalitate de invăţare a generaţiei net, astfel vom afla de ce elevii nu mai sunt dispuşi să „înmagazineze ca un burete”. Consideră că profesorii pot avea un impact imens asupra  abandonului şcolar prin modalitatea de învăţare, astfel, propune un alt model de predare şi examinare diferit de cel din trecut.

Mediul digital îşi pune amprenta chiar şi în domeniul profesional, unde autorul trasează aspecte notabile  în ce priveşte motivaţia tinerilor, dezvăluindu-ne care este tipul de job ce îi încântă pe cei din noua generaţie. De asemenea, vom afla unde le place tinerilor să lucreze,  şi mai ales cum doresc să fie apreciaţi şi răsplătiţi. Autorul punctează noul model de dezvoltare al angajatului şi explică de ce nu mai este valabil cel vechi bazat pe recrutare-pregătire-supervizare-menţinere. Angajatorilor le sunt date sfaturi până în cel mic detaliu, aceştia aflând cum trebuie să-şi construiască site-ul şi mai ales cum să organizeze o recrutare eficientă.

De asemenea, şi părinţii se pot bucura de informaţiile din carte, căci pot afla tehnici prin care se pot apropia de copiii lor, ce poate până în momentul lecturării, îi considerau izolaţi şi inadaptaţi social.

În ultima parte, în privinţa mediului politic, vom fi surpinşi să descoperim că tinerii se pot implica activ în susţinerea candidatului preferat, ajungând chiar la mobilizări de proporţii şi în mediul offline. În acest sens, oamenii politici vor învăţa strategiile de realizare ale unei campanii politice eficiente în mediul online, şi cel mai important, cum să-i determine pe tineri să interacţioneze şi să transmită mesajul mai departe.

Recomand ultimul capitol „ În slujba viitorului” în care Don Tapscott demitizează principalele acuze adresate generaţiei net: lipsa ruşinii, răsfăţ excesiv, mai puţin competenţi intelectuali decât cei din generaţia baby boom, descărcarea de materiale de pe internet, violenţa, lipsa eticii, narcisismul, egocentrismul, nepăsarea. Personal, mi-a plăcut curajul autorului de a prezenta şi aduce contraargumente în privinţa defectelor generaţiei net ce sau fost deseori controversate. Etichetele de virtuoşi digitali, inadaptaţi social sau tineri cu memorie scurtă au dispărut pe parcursul prezentării unei comunităţi  inteligente, rapide şi tolerante cu diversitatea.

Chiar dacă am fi înclinaţi să-l acuzăm pe autor de abundenţa  calităţilor generaţiei net şi de părerea foarte bună, de nezdruncinat despre tineri, consider că toate aceste aspecte vin să creeze un echilibru faţă de criticile pe care le auzim la tot pasul despre noua generaţie.

Don Tapscott nu scrie doar pentru a-şi etala ideile, ci oferă şi anumite exemple şi face referire atât la cercetarea sa cât şi la alţi cercetători pentru ca a da un plus de credibilitate celor care citesc, dar şi o şansă în plus tinerilor ce sunt uneori blamaţi de societate.

Consider că punctul forte al cărţii nu este reprezentat atât de mult de prezentarea calităţilor generaţiei net, ci de alternativele comportamentale, sfaturi practice pentru a înţelege cum să valorificăm talentul tinerilor şi să înţelegem de ce această schimbare poate fi benefică.

După lecturarea acestei cărţi, se va instaura poate fără voie surprinderea şi mirarea, e o carte ce ne poate deschide ochii către oportunităţile oferite de o generaţie pe care unii o consideră pierdută. Ne arată un alt unghi deloc accentuat de către societate, poate fi numită şi o carte surpriză pentru toţi cei nu îndrăzneau să creadă în generaţia net sau nici măcar nu îşi îndreptau atenţia către ea.

Recenzie scrisă de Mihaela Zavate

***

Don Tapscott

Don Tapscott (născut  pe 1 iunie 1947, în Toronto, Ontario) este autor, consultant, specializat in strategii de afaceri şi în transformarea organizaţională. Potrivit Thinkers 50, este considerat unul dintre cei mai mari lideri mondiali în inovaţie, mass-media, globalizare sau în impactul social şi economic pe care tehnologia îl are asupra business-ului şi societăţii. În afară de Crescuţi digital, printre cărţile sale cele mai cunoscute se numără: The Digital Economy (în care se face referire la modalitatea în care  va schimba internetul afacerile), Paradigm Shift, The Naked Corporation , Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything.

Crescuţi digital, Don Tapscott

  • Titlul original: Grown Up Digital: How the Net Generation Is Changing Your World
  • Traducere de Ioana Calen
  • Editura: Publica
  • An apariţie: 2011
  • Număr pagini: 582
  • ISBN 978-973-1931-60-9
  • Format: 14,5 x 20,5 cm
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s