„New Media” – Dorina Guţu

  • Editura: Tritonic 
  • Oraşul apariţiei: Bucureşti
  • Anul publicării: 2007

Date despre autor

Dorina Guţu este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Management şi cea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). A fost bursier Fulbright la Stanford University din SUA în 2004 şi bursier Marie Curie Bradford University din Marea Britanie în 2003. De asemenea, Dorina Guţu este consultant internaţional pentru Open Society Institute în New York. A studiat impactul noilor tehnologii informaţionale asupra comportamentului electoral al tinerilor şi procesul de americanizare a comunicarii politice româneşti. Este cunoscută ca fiind autoarea primei cercetări despre electoratul online din România. În prezent se ocupă de blogul http://www.masteratpolitic.ro/.

Date despre carte

Volumul New Media este considerat o premieră pe piaţa editorială românească, având în vedere faptul că prin intermediul acestuia se oferă o perspectivă globală a acestui fenomen, de New Media, resimţit, în acea perioadă (2007), din ce în ce mai mult şi la noi. Cartea cuprinde de la interviuri cu personalităţi româneşti ce au fost pionieri ai blogosferei până la o analiză a impactului noilor media asupra mediului politic din România.

Structura cărţii

New Media este structurată asemeni unui blog, lucru inedit pentru un volum tipărit. Pornind de la titlurile capitolelor şi subcapitolelor, până la stilul scrisului, toate sunt specifice mediului online. Apar inclusiv numeroase linkuri, chiar dacă ca note de subsol, un aşa-zis blogroll, dar şi un index al însemnărilor, precum şi etichetele la finalul fiecărui text (aşa cum pe bloguri avem taguri). Acestea pot fi observate la începutul fiecărui capitol: blogroll-ul prezintă de fapt capitolele, iar indexul subcapitolele.

Volumul are 15 capitole/părţi/teme, împărţite astfel: Partea virtuală a realităţii, Jurnalul unei lumi anunţate, Mondosfera, În lumina noilor reflectoare, Să auzim numai de bine, În lumea monitoarelor deschise, Raiul meu beteag de pe alt meleag, Spre o nouă realitate politică în mediul virtual, Pentru a merge la urne, click aici!, Din realitatea virtuală spre o virtuală realitate, Cu mioriţa prin web 2.0., Pe bloguri, fiţi gata, start!, Cronica unei naşteri anunţate, Ultima soluţie: încă o evoluţie şi Blogroll. După cum se poate observa, o parte din titlurile acestora sunt „parodii” ale unor zicale, clişee româneşti – un alt lucru specific mediului online, în special blogurilor.

Mai trebuie precizat şi faptul că la începutul cărţii există două texte denumite [PRE‑ÎNSEMNARE] şi HELLO, WORLD!. Primul, scris de Sorin Tudor, ţine loc unei prefaţe clasice, iar cel de-al doilea este scris în aceeaşi manieră în care apare prima postare de pe orice blog, cea în care, de obicei, apar motivele creării respectivului blog.

Pe scurt despre New Media

În prima parte, autoarea aduce în discuţie modul în care este perceput mediul online la noi, cum este înţeles şi cum se lucrează pe Internet. Se fac câteva precizări despre termenii utilizaţi în acest domeniu, despre istoricul noilor media şi definiţiile date acestora. Se trece rapid şi prin ceea ce înseamnă web 1.0, web 2.0 şi web 3.0, dar se vorbeşte şi despre unele noţiuni legate de social media şi citizen journalism. În Jurnalul unei lumi anunţate, Dorina Guţu scrie despre tot ceea ce înseamnă un blog – de la terminologia cuvântului, istoricul apariţiei sale, până la ce reprezintă un blog şi cum e structurat. Sunt amintite majoritatea „componentelor”  (linkuri, taguri, feed RSS, blogroll ş.a.), anumite abordări pe care le pot avea acestea (blogurile pot oferi informaţii valide, pot „exprima” disperarea sau solidaritatea sau pot fi fake-uri), dar şi ce probleme pot avea bloggerii şi cum apar acestea.

Postarea intitulată Mondosfera face referirea la dimensiunea globală a blogosferei, bineînţeles neputând acoperi întregul Internet, ci aducând în discuţie cele mai importante zone unde bloggingul are un cuvânt de spus sau, prin contrast, e mult prea nesemnificativ. Astfel, citim despre situaţia acestuia din Japonia, Coreea de Sud, China, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, câteva state din Europa (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie), SUA. În lumina noilor reflectoare, următorul capitol, autoarea încearcă să vorbească puţin şi despre relaţiile publice (RP), noile media şi tendinţele în comunicare. Se prezintă aici Euroblog 2006 şi 2007, primele cercetări oficiale despre modul în care practicienii europeni de RP folosesc noile media şi social media.

Să auzim numai de bine este următoarea parte, unde aflăm câte ceva despre „vocile internetului”. Găsim aici informaţii despre iPod, broadcasting, podcast – cum a apărut, cum funcţionează şi evoluează acesta. În continuare, Dorina Guţu aruncă „o privire limpede asupra fenomenului YouTube”, prin intermediul „postării” În lumea monitoarelor deschise. Aflăm de aici unde a ajuns acest site de la apariţia sa, în 2005, până la momentul publicării volumului New Media, dar şi date interesante despre variante locale sau site-uri construite pe acelaşi model, cum ar fi Trilulilu.ro şi GodTube.com.

O altă temă importantă abordată în acest volum este cea legată de SecondLife, tratată în Raiul meu beteag de pe alt meleag. În acest text se face referire la tot ceea ce înseamnă acest fenomen, la cum a apărut şi cum s-a dezvoltat, la cine are cont aici (persoane fizice, juridice), la cum se gâştigă bani din asta, SecondLife fiind un mediu virtual care replică în multe privinţe mediul real. Astfel se face trecerea spre un nou subiect, Spre o nouă realitate politică în mediul virtual aducând în atenţia cititorilor noile metode de comunicare politică. Autoarea porneşte în analizarea acestora de la campania franceză pentru alegerile prezidenţiale din 2007, ajungând, în sens invers cronologic, la articolele publicate de bloggerii americani în timpul campaniei prezidenţiale din SUA, din 2004.

Următoarele două capitole, Pentru a merge la urne, click aici! şi Din realitatea virtuală spre o virtuală realitate, fac trimitere tot la domeniul politic. În primul dintre texte observăm o radiografie a ceea ce înseamnă politica de pe glob în mediul online. Aflăm câte ceva despre ce se întâmplă cu blogurile şi site-urile politice din SUA şi Uniunea Europeană, dar şi ce preşedinţi şi premieri importanţi ai lumii au blog. În celălalt text găsim informaţii despre politicieni, alegători şi strategii electorale online de pe mapamond.

Aşa cum ne indică şi titlul, Cu mioriţa prin web 2.0., următorul capitol este despre evoluţia noilor media în România. Se prezintă mai multe studii legate de acest aspect, ce tipuri de persoane fac parte din blogosfera de la noi, cum arată SecondLife-ul de România şi cum se prezintă podcastul în ţara noastră. Pe bloguri, fiţi gata, start! face un mini-inventar al primelor bloguri politice româneşti. Dintre cei care au fost primii la start, sunt amintiţi: Ioan Mircea Paşcu, Constantin Amarie, Zsolt Nagy şi George Copos.

Cronica unei naşteri anunţate şi Ultima soluţie: încă o evoluţie vizează tot politica, mai precis naşterea blogosferei politice de la noi şi „copilăria” acesteia. Aici autoarea a amintit de primele încercări ale partidelor politice şi ale politicienilor de a-şi face apariţia în online (printre acestea cele ale PNŢ-CD-ului, a lui Viorel Arion şi Gabriela Creţu), precum şi de modul în care online-ul a avut o influenţă majoră în cazul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, din mai 2007. În ceea ce priveşte „copilăria” blogosferei politice din România, Dorina Guţu a studiat câteva din blogurile unor politicieni cunoscuţi: Mircea Geoană, Cozmin Guşă, Adrian Năstase, Andrei Chiliman). De asemenea, sunt puse sub lupă şi câteva site-uri sau bloguri ale partidelor: cel al PSD-ului, al TSD-ului sau cel al PNL-ului.

Ultimul capitol, Blogroll, este format din 18 interviuri luate de autoare unora dintre cei mai importanţi bloggeri la vremea respectivă (unii dintre ei cunoscuţi şi acum prin prisma blogurilor lor). Aceste interviuri au acelaşi set de cinci întrebări: „Ce reprezintă pentru dumneavoastră blogul personal?”, „Ce avantaje (beneficii) v-a adus intrarea în blogosferă? Dar blogul?”, „Consideraţi că peste 2 ani veţi mai scrie pe blogul personal?”, „Cum credeţi că va evolua blogosfera politică?”, şi „Ce politicieni v-aţi dori să intre în blogosferă?”, care au fost adresate, printre alţii şi lui Alex Mihăileanu, Cristi Dorombach, Iulian Comănescu şi Victor Ciutacu.

În loc de încheiere

Cum s-a putut observa din prezentare, New Media este o carte ce încearcă să cuprindă în cele 225 de pagini esenţa a ceea ce erau noile media în 2007, momentul apariţiei volumului. Este un text uşor de parcurs, ce poate sta la baza altor lecturi mai aplicate şi actuale din acest domeniu vast, al noilor mijloace de comunicare în masă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s